Välj en sida

Om du någonsin har köpt ett par skor som var för små, använde du dem förmodligen inte länge innan du började undra om det fanns ett sätt att sträcka dem. Eller kanske har du hittat dem perfekta läderskorna att använda till fina tillfällen men dem sitter bara aningen för tajt?

Även om du inte kan justera storleken på skor så mycket mer än en kvart till en halv storlek, om du bara behöver lite extra utrymme i dina läderskor, kanske du kan sträcka ut materialet tillräckligt för att få dem att sitta bekvämt.

Om du i stället har för stora skor och är ute efter att korrigera passformen kan du läsa mer här: https://www.skolyx.se/content/30-foer-stora-skor-sa-kan-du-korrigera-passformen-sjaelv

Metoder för att sträcka ut skorna i hemmet

Gå runt i dem

Att gå runt i dina skor hjälper naturligtvis till att sträcka ut lädret. Eftersom det här kan vara obehagligt i början är det bäst att börja några minuter åt gången och sedan bygga upp till längre perioder.

Värm upp dem

Börja rota igenom din strumplåda efter ett par rena tjocka strumpor.

  • Sätt på dem och kläm in i dina skor.
  • Ta sedan tag i din hårtork och applicera värme i cirka 30 sekunder på området som behöver sträckas, och böj skon i processen.
  • När skorna har svalnat, prova dem för storlek. Upprepa om det behövs.

Använd en skosträckare

En av de enklaste metoderna är en grundläggande skosträckare gjord av antingen trä eller plast. Sätt bara in skosträckare i skon, vrid handtaget och låt verka i 24 timmar. Det finns till och med tryckkapslar du kan lägga till för att hantera tryckavlastning till specifika områden.

Använd is

Detta är en snabb metod och är gratis.

  • Fyll en plastpåse till hälften med vatten och pressa in i den smalaste delen av skon.
  • Lägg sedan in skorna i frysen tills vattnet blir en gigantisk isbit.
  • Ta ut ur frysen, tina skorna och upprepa vid behov.